Triviák és trivális tévedések

 

A probléma megoldása a felismerésnél kezdődik…

Ahogy teret nyer a közösségi média, árad az információ, tömegesen jelennek meg a “szakemberek”, az instruktorok, a tanácsadók is. A fineszcirkusz iparszerűen használja ki a fogyasztói társadalom, benne a sportolni vágyók széles rétegét. Az ember akarva akaratlanul jegyet vált a cirkuszba, felül a körhintára, ami aztán meg sem áll. Mint ahogy az élelmiszeripar, a fitneszvilág sem ismer határt, erkölcsöt, gátakat. Meg is találja azon prédikátorait, akik viszik a bizniszt, tálcán kínálva a laikus fogyasztókat, egyben kísérleti nyulakat. Természetesen van, aki ebben vidáman fürdik és élvezi, beéri ezzel. Van, aki észre sem veszi, van, aki jócskán elszenvedi a hiszékenységét, naivitását. A Covid19 járvány és egyben oltások megjelenése óta felértékelődött a szkepticizmus. Ezt az érzékünket mintha kicsit elhagytuk volna ez idáig. A gond az, hogy az ehhez képest átlagos szokásainkkal, döntéseinkkel kapcsolatban korántsem vagyunk ilyen kritikusak. Kanyar nélkül képesek vagyunk hinni bárkinek az interneten, ha van egy vonzó, színes portfóliója. Hajlamosak vagyunk egészségünket kockáztatva rábízni magunkat idegenekre, akik az egészséges életmód prófétáinak kikiáltva magukat csábítanak mozgásra, adnak tanácsot étkezést, táplálék kiegészítést illetően.

EGÉSZ-ség

Egészségesnek lenni ma az egyik legnehezebb vállalkozásnak tűnhet. Ezzel együtt a számunkra megfelelő sportot, mozgásformát kiválasztani szintén nagy feladat. Első lépésként megtehetjük – ha már meg vagyunk áldva a gondolkodás, veszély helyzet, mérlegelés képességével – hogy bátran legyünk szkeptikusak. Ellenőrizzük le mennyire hiteles az, aki egy mozgásformára buzdít, táplálkozási tanácsot akar adni, esetleg ránk akar sózni egy-egy terméket. Valóban tudja tükrözni azt, amit képviselni próbál? Vagy csak üres, látszat az egész? Mivel tudja alátámasztani szakértelmét, hozzáértését?

Szükségességi szükséglet

Sajnos könnyű beleesni a megfelelés csapdájába. Tartozni szeretnénk valahová, visszajelzésekre vágyunk, társakat keresünk. Érezni akarjuk, hogy fontosak vagyunk, részesei egy családnak. Ezek mind ösztönös emberi tulajdonságok. Azok a vállalkozások, melyek erre rátelepedtek, sajnos könyörtelenül kihasználják a motivációnkat, erőforrásainkat, anyagi kapacitásunkat, és ami talán a legfontosabb paradoxon, az időnket, egészségünket.

Mindenhez IS értők

A kóklergyáros fitneszcirkuszipar kitermelte azt a “tréner” típust, aki azon túl, hogy igénytelen “munkával” károsít, még a közösségi oldalán keresztül is tolja a mocskot az arcodba. Kihasználják a követők hiszékenységét, ráutaltságát, szabadidejét, szellemei kapacitását. Azt az időt és erőforrást soha senki nem fogja visszaadni nekünk, ami egyszer a jelenben adott volt. Rohanó világunkban kiszakítani azt az időt, amit egy edzésen töltünk úgy, hogy közben átlagemberek kísérleteznek rajtunk gyakran értelmetlen feladatokkal, életszerűtlen mozgásokkal, eszközökkel, iszonyatos pazarlás. Közben abban a hitben lenni, hogy jót teszünk magunkkal, hatalmas önbecsapás.

Kamu és Közléskényszer a legrosszabb páros

A közösségi média felülete rengeteg mocskot képes az arcodba tolni, nem szűri meg a tartalmat, amit boldog-boldogtalan ont magából. Félinformációk, látszólagos szakértelem, mindenhez IS értés. Észre sem veszed és már felesleges magánéleti vergődést kapsz a mindennapjaidba. Hiányzik ez? Az energiavámpír guruk ezt is kihasználják. A figyelmedet, az empátiádat, az érzelmi erőforrásaidat. Nyugodtan figyeld csak kívülről magad, mint egy idegent. Ilyenkor nem érzed, hogy be vagy oltva? Az oltás összetevői a legkülönfélébb “szolgáltatások”, “trendezvények” a hozzájuk tartozó instruktorokkal, tanácsadókkal és termékeikkel, felesleges fröcsögéseikkel az interneten. Sajnos ezen a ponton nem külömbözöl a kísérleti állatoktól.

Az egészséget ma termékekhez kötjük. MUSZÁJ venned, enned, innod valamit, amitől tuti, hogy jobb lesz minden! Okosabb dolog résen lenni, amikor valaki folyamatosan termékekkel bombáz! → Szkepticizmus: Tényleg szükségem van erre?

 Jobb szkeptikusnak lenned! Gyanús, mikor valakinek a profilja tele van termékelhelyezéssel. Láss, ne csak nézz! Lásd meg, ha ki akarnak használni! Mikor mindegy mi, csak VEDD MEG! Mert azzal jobb lesz minden! DE minimum, gyorsabb, hatékonyabb. Ha minden mentes® akkor meg főleg! MINDEN MENTES??

Elmondhatom, hogy mindez saját tapasztalat is. A tanulópénzt mai napig fizetem. Az elvesztegetett időt és energiát nem kapom vissza. De tapasztalataim amellett, hogy hozzásegítenek saját fejlődésemhez, talán hozzájárulnak ahhoz is, hogy irányt mutassak az olyan vállalkozó szelleműeknek, akik tisztán akarnak látni és érdemi munkára, minőségi életvitelre törekszenek. Nem mindenkinek szól ez. Van, aki igényli az oltott állapotot, megelégszik a kísérleti nyúl karakterével. De remélhetőleg Te, aki valóban figyelsz magadra, igényes vagy és kellően kritikus, nem csak olvasol, de látsz is a sorok között!