“Gondolkodom, tehát vagyok”

Nehézségeink már ott kezdődnek, hogy gondolkodnunk kell…Abban a korban élünk, hogy megszokjuk az egyszerű választás lehetőségét. Hiába, a látszólagos választék nem éppen jó befektetés. Egyszerűbb megoldásnak tűnik tanácsot kérni, a választékra hagyatkozni, bízni és ez alapján cselekedni. Ezzel elhárítjuk az egyéni felelősségvállalást is. Végeredményképpen nem mi döntünk, csupán végrehajtjuk mások programját.  A helyettünk gondolkodók döntései terelnek bennünket, mi pedig csak sodródunk, túl nagy árat fizetünk.

Felépíteni saját gondolatainkat, önismeretünk által létrehozott döntésrendszerünket, szokásainkat, kemény munka. Kemény munka szilárd eredménnyel!  Amennyiben időt és energiát fektetünk önmagunk fejlesztésébe, önállóságra nevelve magunkat, erősek, magabiztosak, szabadok leszünk. 

Descartes felismerte, hogy az ember könnyen becsapható. Az ember valójában semmiben sem lehet biztos. Az érzékeink befolyásolhatóak, tévedhetünk, hamisan érvelhetünk, rossz következtetéseket vonhatunk le, miközben meg vagyunk győződve arról, hogy jó úton járunk.

A gondolkodás az ember egyik legfőbb ismérve

Attól válunk önálló emberi lénnyé, ha képesek vagyunk a körülöttünk lévő világról önállóan gondolkodni, és véleményt formálni. Ha valaki nem gondolkodik, ha valaki nem formál véleményt az őt körülvevő világról, akkor a létezése csupán mások utánzása, mások gondolatainak, véleményének átgondolatlan követése.

A helyettünk gondolkodók programja nem a javunkat szolgálja.

A helyettünk gondolkodók többek között:

  • manipulatívak
  • gyakran valódi szakterület nélküli prédikátorok
  • megtévesztők
  • kizsigerelők
  • energiavámpírok

Légy önmagad! Dönts önállóan, építsd fel saját magabiztosságod önmagad felé. Hogyan?

Figyelj, tanulj, alkalmazd!