utánpótlás

“Egyesületünk súlyemelő utánpótlásának gondozása kiemelt célunk, küldetésünk.”

Nehéz lenne felsorolni azt a rengeteg pozitív szempontot ami a súlyemelő versenysport világát jelenti. A teljesség igénye nélkül azonban kiemeljük azokat az előnyöket és pozitív tulajdonságokat amik a fiatalok előnyére válnak nagyon hosszú távon:

A rendszeres testedzés pozitív hatásaira külön nem térünk ki, ez talán már vitathatatlan. A súlyzókkal végzett edzés pozitívumai már ugyan csak egyre szélesebb körben válnak elfogadottá,támogatottá. Egyéb, például labdás sportágakban is alkalmazzák serdülőkortól kezdve.

A súlyzós, izomerő fejlesztő, erősítő edzéseket olyan alappilléreknek ajánlott tekintenünk mint egy ház alapját. Ha ez erős, akkor van mire építkezni. Talán nem merészség kijelenteni: ha  az emberi élethosszt, egyben életminőséget vizsgáljuk, akkor párhuzamot vonhatunk az erős, teherbíró alapokat jelentő fizikai tulajdonságok és a minőségi, hosszú távon önellátásra képes ember jövőképe között. Akinek birtokában van a fizikai erőnlétből származó egészsége, kitartása, szorgalma és sokáig mozgásban képes maradni, idős korában is tevékeny lesz, nagy valószínűséggel nem lesz másokra utalva.

Mindez természetesen hosszú folyamat. Pontosan ezért nem mindegy, hogy mikor és milyen közegben találkozik egy serdülő,vagy még fiatalabb gyermek a sporttal. Kitől, hogyan és mit sajátít el! Az nem feltétlenül opció, hogy váltunk egy bérletet valamelyik edzőterembe, hogy „letudjuk” a dolgot. Egy színvonalas, sportág specifikus egyesülethez tartozni nem csupán bérlet egy terembe.  A versenysport talán az egyetlen olyan színtér, ahol a fiatalok valóban megtapasztalhatják és elsajátíthatják, mit jelent a céltudatosság, az akaraterő, a küzdés, a jóleső munka fáradtsága és annak elviselése. Ezen kívül, hiába egyéni sportágról beszélünk, elmondhatjuk, hogy hatalmas közösségi összetartozást képes kialakítani. 

A súlyemelő, vagy akár erőemelő, egyedül megy a dobogóra, egyedül dolgozik meg a súllyal,viszont mellette állnak a sporttársak, akik legalább annyira szurkolnak a jó gyakorlatért mint maga a versenyző. Ez egy olyan életérzés, amit nem lehet akárhol megtapasztalni.

 A súlyemelés és az erőemelés  azok  a sportágak, melynek Masters versenyein akár 80 év feletti sportolók is dobogóra lépnek világszerte. Tehát tulajdonképpen egy bizonyíték is a fentebb leírtakra. Ezek a sportágak nem egy esetben végigkísérnek egy teljes élethosszt, mely során támogatják az egészséget, lassítják  az öregedési folyamatokat, s nem utolsó sorban megajándékozzák a sportolókat a versenyzés örömével.

A Mastersek híresek számos világ- és Európa bajnoki győzelmükről. A szavak helyett beszéljenek a mellékelt fotók… 🙂

BETEKINTÉS AZ EDZÉSEINKBE