A mikrobiom univerzum

Az elmúlt 50 év rengeteg új, egészségünket érintő kihívást hozott az életünkbe. Ennek következményei többek között az elhízás és az ehhez kapcsolódó anyagcsere zavarok lettek; autoimmun betegségek, különböző gyulladásos bélbetegségek, asztma, allergia. De ilyenek a fejlődésben lévő szervezet agyi betegségei (pl: autizmus) illetve az időskori Alzheimer-kór, Parkinson-kór is.

Ma 154,7 millió amerikai felnőtt túlsúlyos, vagy elhízott. Évente 2,8 millió ember hal meg ennek következtében. Világszerte a cukorbetegség 44%-a írható az elhízás számlájára. Miközben az Egyesült Államokban az élettartam növekedése párhuzamosan halad a fejlett világ megannyi országáéval, életünk utolsó évtizedeiben a testi és szellemi jóllét tekintetében messze le vagyunk maradva. Éveink számának növekedéséért, azok minőségének romlásával fizetünk.

Bél-agy tengely

Itt az ideje, hogy frissítsük az emberi testről alkotott modellünket. Az orvostudomány továbbra is úgy tekint az emésztőrendszerre, mint az agytól független entitásra. Ma már tudjuk, hogy ez a két szerv sokrétűen kapcsolódik egymáshoz.(Bél-agy tengely).

A legújabb tanulmányok szerint a bélrendszer a benne élő mikróbákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket, fájdalomérzékenységünket, szociális interakciónkat, sőt döntéseinket is irányítja és nem csak azokat amelyek ételpreferenciáinkra vonatkoznak!

A bélrendszer és az agy közötti összetett kommunikáció szerepet játszik életünk döntéseiben. Ez az összefüggés anatómiai kapcsolatok formájában rögzített, működését a véráramban szállított biológiai kommunikációs jelek segítik.

Emésztőrendszerünk szuperképességei

  1. Saját idegrendszerrel rendelkezik (enterális idegrendszer ENS).  50-100 millió idegsejtből áll. 
  2. A bélben lévő immunsejtek alkotják a szervezet immunrendszerének legnagyobb részét! (több immunsejt van a bélfalban mint amennyi a vérben kering, vagy a csontvelőben). Bélalapú immunvédelmi rendszer– külön azonosítja a táplálékkal bevitt kártékony baktériumfajokat, anélkül, hogy a többi, akár több trilliónyi más jóindulatú mikrobát bántaná. Ennek köszönhető, hogy mikrobiomunkkal tökéletes szimbiózisban létezünk. Addig amíg bele nem avatkozunk…
  3. A bélnyárkahártyát rengeteg endokrin sejt borítja. Ezek olyan speciális sejtek, melyek akár húsz különböző típusú hormont tartalmazhatnak, szükség esetén pedig a véréramba jutnak. Ha ezeket az endokrin sejteket egybe tömörítenénk, az nagyobb lenne, mint az összes többi endokrinrendszeri szerv együttvéve. (agyalapi mirigy, ivarmirigyek, pajzsmirigy, mellékvesék)
  4. A bélrendszer szervezetünk legnagyobb szerotonin-tárolóhelye is. Az össz szerotoninunk 95%-a ezekben tárolódik. A szerotonin olyan létfontosságú funkciókban is szerepet játszik, mint az ALVÁS, AZ ÉTVÁGY, FÁJDALOMÉRZÉKENYSÉG,HANGULAT

Bélrendszerünk érzékszervi mivoltát igazolja, hogy testünk legnagyobb felületét alkotja és létfontosságú. (szétterítve kosárlabda méretű). A bél és az agy szorosan kapcsolódik egymáshoz, kétirányú jelátviteli útvonalakon keresztül. Ezek idegeket, hormonokat, gyulladást jelző molekulákat foglalnak magukban.

Bélmikrobióták és vizsgálatuk

“Mikroszkópikus állatok” (Leeuwenhoek) 

Gondoltad volna? Ezen mikroorganizmusok számbeli fölényben vannak velünk szemben.  Bélrendszerünkben ugyanis 100 ezerszer több mikróba él, mint ahány ember a földön. A legdrámaibb fejlődés ezen kutatási területen az elmúlt évtizedben következett be ( Human mikrobiom projekt). A bélmikrobiom témája az orvostudomány minden szakterületén elterjedt. Nem csoda, hiszen a mikrobák láthatatlan közösségei mindenütt jelen vannak a világunkban. Mikrobiótánk megannyi hatást gyakorol egészségünkre : a táplálékkal bevitt veszélyes anyagok feldolgozása, ártalmatlanítása, immunrendszerünk megerősítése.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

A teljesség igénye nékül alább látható a vizsgálati eredmény (saját) mely több mint 40 oldalban foglalja össze az eredményeket.

Források: 

Dr. Emeran Meyer – A Bél-Agy kapcsolat

Hasznok linkek:

https://portal.hmpdacc.org/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31142853/

https://synlab.hu/mybiome/