Én és a súlyemelés

A súlyzós edzések világába néhány évvel ezelőtt csöppentem bele, az erőemelés gyakorlatain keresztül. Ez a guggolás, a fekvenyomás és elemelés hármasát jelenti. Versenyekre is lelkesen készültem már az elején is, hiszen tudtam, a későbbi eredmények függvénye a kellő versenyrutin is. Kezdőként a másodosztályú bajnokságokat vettem célba, valamint ott voltam minden egyetemi bajnokságon. Az egyetemi bajnokságokat a budapesti Műszaki Egyetem súlyemelő szakosztálya rendezi a kezdetek óta. 2018-ban ezen a versenyen ismerkedtem meg közelebbről súlyemelőkkel. Egy „súlycsoport bakinak” köszönhetően kellett felvennem a kapcsolatot a technikai bizottsággal, akik készségesen segítettek, s egy akkor érvényben lévő szabállyal kapcsolatban fel is világosítottak: erőemelésben súlycsoportot mérlegeléskor váltani már nem lehet, súlyemelésben, ha nem férsz be, „eggyel mehetsz feljebb”.

Én akkor 57 kg alatti kategóriában neveztem magam előzetesen, viszont felette voltam, s úgy gondoltam majd automatikusan átkerülök… A szabály viszont szabály, nem akartam magam diszkvalifikálni, így megoldottam a súlycsökkentést. Ez a verseny meghatározó volt számomra, nem csak kiemelkedő eredményem miatt (abszolút első hely) de a súlyemelő közösség megismerése miatt is. Ami az olimpiai súlyemelést illeti, egy-egy gyakorlatról volt némi fogalmam más edzéseken keresztül, de közel se az, amit ennek a sportágnak a struktúrája, szellemisége ad.

A MAFC szakedzőinek kiemelt szerepe volt abban, hogy én ezt a sportágat magaménak érezhetem azóta is. Az utóbbi években fáradhatatlanul kutattam minden lehetőséget, segítséget, ami a súlyemelő gyakorlatok elsajátítását illeti, mind gyakorlati mind elméleti síkon. Voltam a MAFC edzőtáborában, ha Pesten jártam nem hagytam ki a BME súlyemelő termét, ahova számomra mindig élmény belépni. Sokat jelentett számomra az edzők támogatása, akik készségesen segítettek akár online is. Különösen nehéz volt a dolgom a koronavírus járvány okozta helyzet miatt, ez még inkább leszűkítette lehetőségeket, de nem adtam fel. Saját forrásból szereztem be súlyemelő rudat, súlyokat, kellékeket a gyakorláshoz.

2020. Novemberében a nagykállói önkormányzat jóvoltából, a város főterén egyesületünk térítésmentes használatba kapott egy épületet, melyet edzések helyszínéül használunk ma már szerencsére sokadmagammal. 2021 nyarán sikeresen pályáztunk új eszközök beszerzésére, mellyel elindulhatott egyesületünk súlyemelő szakágának utánpótlás nevelése is. Számomra ugyanis az egyéni célok mellett kiemelt jelentőségű az az elhatározás, hogy Nagykálló súlyemelő múltjához híven, tovább örökítsem a súlyemelés gyakorlását, oktassak, neveljem a fiatalokat. A 2021. évi versenyszezon fő állomása a felnőtt Magyar Bajnokság volt, ahol harmadik helyezést értem el. Tervek, célok vannak továbbra is, de a legnagyobb öröm számomra, hogy a 2022. évi versenyekre már nem egyedül, hanem tanítványaimmal együtt sporttársakként együtt megyünk majd.

A súlycsoportot tekintve… 2021-ben a 49 kg-os kategória bronzérmese voltam.

AD7_7324_M