A munkahelyi egészség- és mozgásprogramok jelentősége

Első hallásra kicsit idegennek tűnhet a kifejezés, külön-külön rendben van igen, munkahely, van az egészségünk, a fejlesztést pedig valamilyen mozgásprogramhoz kötik legtöbben. De így együtt ritkán használjuk, még akkor is amikor egyébként rendszeresen végezzük magát a tevékenységet. „A legtöbb időnket a napunkból a munkahelyünkön töltjük. Éberen töltött időnk 37%-át, így életünk során megközelítőleg 80-90 000 órát-és a munkahely ezért is kiváló terep az egészségre nevelésben” (Szabó Á. 2013).

A World Health Organization (WHO) már az 1950-es években deklarálta, hogy a  munkavállalók egészségi állapota visszahat  vállalatra és annak üzleti teljesítményére. Goetzel et al. (2008) kutatásai szerint hároméves időtávon minden vállalati egészségprogramra költött dollár 1,4-4,7 dollárt hoz. A legtöbb nemzetközi kutatás 1 és 5 dollár közé teszi ezen programok megtérülését (Szabó & Juhász, 2019). A munkahely kiváló terep lehet az egészségre, mozgásra nevelésben, hiszen sok időt töltünk ott, célzottan, nagy hatékony­sággal lehet megszólítani a munkavállalókat.

A stresszt a fizikai inaktivitás követi a munkahelyi egészségkockázati ténye­zők sorában mind globálisan, mind Európában? Willis Towers Watson (2016) . A COVID-19 ráadásul e kockázati tényezők előfordu­lását – kiváltképp a stresszt – még tovább növelte.

Miről szól a vállalati mozgáskultúra fejlesztés?

Minden olyan beavatkozási lehetőség ide tartozik, amellyel fi­gyelmet szentel a vállalat  a munkavállalóik, a fogyasztóik, a közösség és a természeti környezet egészségének is.

A munkahely kiváló terep lehet az egészségre, mozgásra nevelésben, hiszen sok időt töltünk ott, célzottan, nagy hatékony­sággal lehet megszólítani a munkavállalókat.

ANIMA CORE vállalati edzésprogramok

MunkaERŐ=Humán tőke

EGÉSZSÉGTUDATOS VÁLLALAT VEZETÉS

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) 2009-ben pályázatot adott be az Európai Bizottsághoz, az egészségtudatos vállalatirányítás feltérképezésére. A pályázat címe: A közép-kelet-európai munkaadók és munkavállalók egészség-és biztonságtudatosságának fejlesztéséért. Online kérdőíves lekérdezéses módszert használtak, 709 vállalkozás 6 országból vett részt a mintában. A legnagyobb részben magyar vállalatok vettek részt a vizsgálatban (29%). A munkavállalóknál tapasztalt leggyakoribb egészségügyi problémák a következők: Stressz terheltség, váz-és izomrendszeri problémák, dohányzás, szociális problémák, alkohol problémák. Kézenfekvő a válasz arra a kérdésre, hogy miért is van szükség egészséges munkahelyek kialakítására. Egyre nagyobb a teljesítmény és megfelelés kényszer. Egyre nagyobb erőfeszítést kell tennie a munkavállalónak a jobb eredményért, amit a gazdaság elvár. Ez sajnos magában hordozza a következményt, hogy felcseréljük az értékrendeket: biztonságot nagyobb lehetőségekre, időt pénzre, családot munkára, közösséget önmagunk érdekeire. „Az egészségtudatos vállalatirányítás előnye a természet értékeinek megőrzése, valamint az emberek életminőségének, valamint a társadalmi tőke minőségének javulása” (Szabó Á. 2013). 

Először is elgondolkodtatóak a számadatok, melyek a magyar lakosság egészségi állapotával kapcsolatban születnek, másrész bizakodva tekintek előre, hiszen rengeteg alternatíva áll rendelkezésre. Igaz, a terület, mint munkahelyi egészségfejlesztés és annak mérési lehetőségei, valószínűleg igényel jó néhány évet, hogy biztosabb és konkrétabb eredményekről lehessen beszámolni (Garaj Erika, 2015) szerint két alapvető szemléletmód és nézőpont van. Foglalkozás-egészségügyi ellátás szemszögéből nézve a hangsúly a veszélyeken, a lehetőségeken van, a munkahelyi egészségfejlesztés szemszögéből pedig a forrásokon, a lehetőségeken és a fejlesztéseken. Az egészségfejlesztés szemlélete a dolgozót a tudatosságra, saját állapotáért való felelősségvállalásra ösztönzi. 

 Fehér Tímea

Kapcsolatom a munkahelyi sportszervezéssel 2015-ben kezdődött. Akkor kaptam lehetőséget arra, hogy az egyik nyíregyházi multinacionális vállalatnál tartsak TRX csoportos foglalkozásokat az ott dolgozóknak. Az akkori, számomra kissé monoton, recepciós munkakörömből felállva, vágtam bele a vállalkozói munkaformába és tettem hivatásommá szenvedélyem. Azóta is több edzőteremben vezetek szabadidős edzéseket csoportos és egyéni formában. Egy autóalkatrészeket gyártó vállalattól ugyancsak megkerestek 2021-ben velük is dolgoztunk együtt csoportos foglalkozásokon belül. 2019 áprilisa óta a TRX mellett, a LEGO gyár edzőtermének vezetésével is megbíztak. Azóta is egyre több tapasztalattal gazdagodom edzői csapatommal az egészségfejlesztés területén. A teremfelügyelet mellett reggeli edzéseket vezetünk, tanácsokat adunk étkezés, életmód területén. Mindezek mellett versenyszerűen sportolok, az erősportok szerelmeseként súlyemelő és erőemelő versenyző vagyok. A mindennapi tapasztalataim által sok-sok kérdés és ezzel együtt cél születik bennem, azzal kapcsolatban, hogyan, miképp lehet javítani közérzetünkön, miképp tudok segíteni szakemberként és egyben szolgáltatóként az embereknek akár munkakörnyezetükben, akár magánéletükben.

Keressen minket bizalommal!

Elérhetőségek:

Tel: +36/20 427 62 26

e-mail: animacorese@gmail.com

fehertimea88@gmail.com