"Nem az a lényeg hol kezded hanem, hogy hol fejezed be":)

Masters Súlyemelő világbajnokság, Wielicka, Lengyelország 2023

Augusztus végén, 25-én eljött a várva várt nap, amire hosszú hónapokig készültem. Az első gondolat ezzel a versennyel kapcsolatban a párom, egyben edzőm fejében született meg tavaly, amire én akkor bátortalanul reagáltam valamit. Nem igazán mertem komolyan belegondolni, hogy tényleg ott tarthatok-e augusztusra. Természetesen az éves terv már 2022. december közepén elkészült, nagyjából, megjósolva az év közbeni felmérő versenyeket. Kiindulási alap volt a 2022-ben elért legjobb eredményem 55 kg-os súlycsoportban, ami összetettben 118 kg-ot jelentett. Szakítás 55 kg, lökés 63 kg. Fogásnemenként több technikai tényezőn kellett javítani, volt, amiben váltottunk, például az ollózó kilökést, helyből lökésre módosítottuk.

Kicsit abszurd kijelentés, de sokszor az erőmmel bajlódtunk, hiszen a technikai hiányosságokat mindig erőből akartam megoldani, ami persze gazdaságtalan és egy bizonyos szint után nem tud az ember feljebb lépni. Így óvatosnak kellett lenni. Tanulságos folyamat volt ez, gyakran egyáltalán nem zökkenőmentesen. Voltak viták, hisztik, kétségbeesés: „én ezt nem csinálom” „ez nekem nem fog menni”, „nehéz” stb. De egy edzés sem volt, amit kihagytam. Nem volt olyan, hogy el se kezdjem. Amikor folyamatos kudarcnak éltem meg az edzést, vagy akár a versenyt, akkor is már alig vártam a következő edzésnapot.

Év közben négy versenyen indultam. Az első szintfelmérő márciusban volt, itt 122 kg-ot emeltem. Nem voltam elégedett a teljesítményemmel, 2 fogást rontottam is. Izgultam is, hiszen a következő megmérettetés az áprilisi Masters Magyar Bajnokság volt, ami már egy biztos nevezési eredmény a VB-re.  Ez a verseny április 22-én volt, Kecskeméten. Itt sajnos három rontásom is volt, szakításban a kezdősúlyomon maradtam, de a lökés sem sikerült szépen. Annak ellenére, hogy nem a tervek szerint alakultak a számok, első helyezést értem el.

A versenyzésre külön kell edzenem magam pszichésen, ezt elég hamar felismertük, így a világbajnokság előtt még kinéztünk két ilyen lehetőséget. A VB előtt két héttel Kecskeméten volt egy kiemelt verseny. A versenyfelkészülés ugyan nem igényelte, hogy ott még felmérjünk, de szerettem volna, ha nincs több hónapos kihagyás versenyzésben. Nem volt könnyű döntés, mert benne volt a pakliban, ha rosszul sikerül, a negatív élmény majd rossz hatással lesz a nemzetközi szereplésre is… Persze, az egyik legelkeserítőbb verseny volt, két héttel a Lengyelországi út előtt…

Váltakoztak az érzéseim, sokszor  abba akartam hagyni az egészet. Persze, ezt mindig kialudtam másnapra 😊 Túl sok tétje első ránézésre nem volt, a VB nevezési listája alapján az utolsó helyet foglaltam el… Nyilván arról azért nem álmodtam, hogy dobogóra kerülök, az még odébb van bőven. De szerettem volna, ha a lehető legjobban sikerül mindkét fogásnemben a szereplésem.

A versenyhelyszín Wieliczka, ahova hosszú, de nagyon szép út vezetett. Alig vártam, hogy érkezés után megnézzük a versenyhelyszínt, regisztáljunk. Eseményhez méltóan nagyon profi volt minden. Izgatottan vártam a verseny napját. Másnap mérlegeléssel kezdtünk, ahol a kezdősúlyok is rögzítésre kerülnek. Ezeken aztán még lehet módosítani, de szabályokhoz kötött minden.

A szakítást 53 kg-on kezdtem, és 58kg-mal zártam, aminek nagyon örültem, hiszen egyéni csúcsnak számított. A lökést 64kg-on kezdtem és 68 kg  volt az utolsó, egyben érvényes gyakorlatom. Szintén új egyéni csúcs, 6 jó fogás. Összetettben így 126 kg-ot emeltem, ami 5. helyezést ért összetettben, a szakítást a 4. helyen zártam. 11 indulóból ez számomra nem várt, szuper eredmény lett. Az előzmények ellenére elégedetten jöttünk el Lengyelországból, szerintem kijelenthetem, hogy a párom legalább annyira izgult értem, ahogy a dobogóra léptem mint én magam, természetesen az ő része ebben külön dícséretet érdemel. Az, hogy együtt készülünk, edzünk,  eredményekkel, ugyanakkor feszültséggel is jár, nem vagyok mindig példás tanítvány. A türelmet azt hiszem újraértelmeztük az utóbbi egy évben 😀

Az edzések folytatódnak, novemberben a görögországi Mediterrán Masters bajnokságon, majd a felnőtt Magyar Bajnokságon szeretnék még erre az eredményre rátenni, ami bele fér.

Egy kis nosztalgia  az elmúlt 1,5 évből 🙂