Az olimpiai súlyemelés Masters atlétái
korosztályos sajátosságok

Ez e téma több területet is érint, nagyon sok kérdéskört vethet fel, számomra kifejezetten érdekes.  Az életkorból adódó élettani folyamatok, a nemek szerinti különbségek mind-mind előhoznak bizonyos felvetéseket. A súlyemelés pozitív hatásainak bizonyítékai között egyre több kutatási eredmény szerepel manapság. Személy szerint úgy gondolom, a különböző nemzetközi és világversenyeken részt vevők létszáma magáért beszél. Saját tapasztalatom alapján bátran állítom, hogy egyedülálló atmoszféra és energia hatja át ezen korosztály versenyeit. Öröm látni, ahogy azok akiket életkoruk alapján már idősnek gondolnánk, életerővel telve motiváltan készülnek, versenyeznek. Ez a tevékenység, a Masters  korosztály szociális, érzelmi életterülén is hatalmas értéket képvisel. 

Az olimpai súlyemeléshez erő, gyorsaság, robbanékonyság kell. Az idősebb felnőttek erőteljes fizikai aktivitása, mint például ez a sportág, számos előnnyel jár az erőnlét, a szociális interakciók, valamint az egészséges, ezáltal önellátó életmód révén. Még kevés az ismeretünk a Masters súlyemelők edzési szokásairól, egészségéről és életmódjáról, amely magában foglalja az élsportolókat és kezdőket, a nőkről pedig még kevesebb adat áll rendelkezésre.

A női súlyemelés témaköre önmagában külön kutatási területet érdemel több okból kifolyólag. A gyengébbik nem  képviselői jóval később, az 1980-as éve közepén léptek a súlyemelő dobogókra, az első  olimpiai szereplésük a 2000-es Sydney-ben rendezett játékokon volt. Az eltelt évek alatt egyre több tapasztalat, kutatási eredmény lát napvilágot. Az látszik, hogy egyre inkább felül kell bírálni a kezdeti nézeteket a női versenyzők terhelhetőségéről, ugyanis a mai hölgy súlyemelők eredményességben egyre közelebb kerülnek az  egykori férfi rekordokhoz.

 

Általános különbségek

  • A nők általában 8-10 cm-rel alacsonyabbak férfitársaiknál, testsúly terén 10-15 kg különbséggel kell számolnunk.
  • A női relatív testzsír arány 22-26%, a férfiak esetében 12-16%

A megfelelő testzsír arány a nők esetében számos hormonális folyamatban kiemelten fontosságú. Serdülő kort követően, az első menstruáció megjelenése után legalább 17-22% os testzsír arány szükséges. A Masters súlyemelő hölgyek szempontjából pedig a menopauza élettani, sportra gyakorolt hatásait érdemes vizsgálni. A továbbiakban bemutatott kutatás részben erre is kitér.

Menopausa definíciók:

  • Perimenopauza: átlagosan az utolsó menstruáció előtt 4 évvel kezdődik, kb 45 éves kortól, a menopausa után 1 évig tart.
  • Menopauzális átmenet: perimenopausa kezdetétől a menopauzáig tart
  • Menopausa: az utolsó menstruáció időpontja, melyet nem követ 12 hónapon belül újabb menstruáció
  • Európai nőknél a menopauza átlagos életkora 51 év
  • Posztmenopaza: a menopauza utáni időszak

Az alábbi kutatás elsődleges célja a demográfiai adatok, az edzési szokások és az egészség leírása volt, beleértve a sérülések és a krónikus betegségek előfordulását az olimpiai súlyemelésben részt vevő férfi és női Masters sportolók körében. Másodsorban a nemek közti különbségek, valamint a menopauza sportra gyakorolt  hatásának vizsgálata volt.

A 958 résztvevő (46% férfi), 34 és 87 év közötti, többnyire heti 3-4 napot edz, 1-2 órás edzéseken.  Egy magasan képzett, jómódú csoportról van szó, melynek 84%-a fehér, 72%-a házas, 85%-a felsőfokú végzettségű. A gyakorlatok növelhetik a sérülések kockázatát a kevésbé aktív idős felnőttekhez képest, de a súlyemelésben előforduló sérülések aránya alacsonyabb, mint más sportágakban. A depresszió és más mentális egészség prevalenciája hasonló az általános populációhoz. 

World Masters Weightlifting Championship 2023. W60-75+

Az alábbi adatok szemléltetik a hölgyek mezőnyét az idei világbajnokságon, 60 éves korosztálytól felfelé a legkissebb súlycsoporttól indulva.

Érdemes szemügyre venni:)

Konklúziók: Az idősebb sportolók szigorú edzésprogramokra és kiváló teljesítményekre képesek, miközben alkalmazkodnak a biológiai öregedés okozta változásokhoz. A súlyemelő sportolóknak, edzőknek, és egészségügyi szakembereknek tisztában kell lenniük a sérülések mintázataival, és a nemek közötti különbségekkel, hogy sikeres megelőzési stratégiákat alkalmazhassanak.

Források: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33275639/

Fehér Tamás: A súlyemelés könyve

Synlab Akadémia oktatási segédlet