Személyre szabott étrend, speciális diéta, mentes táplálkozás, tanácsadás, étkezés-beállítás… Ezek a jól csengő ajánlások sokszor  nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint gondolnánk. Egészségünk szempontjából a legbiztonságosabb és legcélravvezetőbb, ha adat-alapú és szakember értékelése, ajánlása segítségével kezdünk étrend, életmódváltásba. Napjainkban már számos laborcsomag elérhető különbőző cégeknél, de ha rendelkezünk lelettel, egy szakértő dietetikus, sportdietetikus szakszerű segítséget tud nyújtani.

Megfelelő labordiagnosztika nélkül, bármilyen táplálékkiegészítőt és diétát ajánlani abszolút felelőtlenség. A mikrobiom egyensúlyának felbomlása rengeteg negatív következménnyel járhat, így kísérletezni rendkívül veszélyes! (ez csak egyetlen példa) Bármit, hasraütés szerűen kipróbálni nagy rizikó. Mivel különbözőek vagyunk, nincs két egyforma ember akinek ugyan az megfelelő, ez talán belátható. Akkor mégis mi alapján ajánl terméket, vagy beszél le valaki  bármiről anélkül, hogy pontos ismeretei és tudása lenne bizonyos folyamatokról? A kompetenicia határokat egyre többen lépik át. Olyanok, akiknek közük nincs ahhoz a tudáshoz, ami kell egy-egy étrendi ajánláshoz.

Ezért a legjobb, ha adatalapú stratégiánk van! 

Kit nevezünk egészségesnek? Hogy győződhetünk meg róla, hogy minden rendben? Mi alapján döntünk egy étrend mellett?

Ez ránézésre senkin sem látszik…

Tehát, laborvizsgálatokra  szükség van:

  • Egészségmegőrzés, prevenció 
  • Betegségben szenvedők dietoterápája céljából
  • Teljesítményfokozás, sport → a sportoló elsősorban ember, aztán sportoló