Építsd újra Magad! „Bodybuilding, remodelling”

A súlyokkal történő edzés jótékony hatását elsősorban az izomzat tónusában, a formákban látjuk megnyilvánulni.  Ez meglehetősen esztétikus, atletikus külsőt tud eredményezni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a csontozatra, ami a későbbi felnőtt korban lesz hasznunkra, megannyi hatást gyakorol a rendszeres súlyzózás. A csontszövet ugyanis nem élettelen szövet! A felnőtt csontrendszer 10%-a évente, 8-10 évente teljesen átépül! Nyilván, a jól tervezett, okosan felépített edzésmunkáról beszélünk. Fontos megjegyezni azt is, hogy a vörösvérsejtek életútja is a csontvelőben indul, itt keletkeznek.

Csontátépülés - Remodelling

 

 

A folyamat csontátáépülési egységekben zajlik, ami szigorúan szabályozott, ugyanis a lebontott és felépített csontmennyiségnek meg kell egyeznie. Bizonyos állapotok ezt a folyamatot megzavarják (menopauza, kalciumhiányos étrend, mozgásszegény életmód).

Alkalmazkodj jó szokáshoz! 

Fizikai aktivitás hatása az anyagcserére :

Alapvetően az osteocyták (csontsejtek) játszanak szerepet a mechanikai érzékelésben.

A súlyzós gyakorlatok, az erő  ellenében végzett saját testsúlyos gyakorlatok, ugrálókötelezés, mindamelett, hogy növelik az izomtömeget, támogatják a helyes testtartást, a stabilitást, ezáltal hozzájárulnak az esések megelőzéséhez is.

Fontos tudni, hogy a csonttömeg mennyiségét az életkor és a nem jelentősen befolyásolja. 30-35 éves korig befejeződik  csúcs csonttömeg kialakulása. 40 éves kortól a csonttömeg csökkenni kezd, a nőknél felgyorsul a csontvesztés a menopauza körül.

Az ösztrogén hormon jelentősége az osteoporosis tükrében

Az ösztogén fontos szerepet játszik a csontok növekedésében, érésében, valamint a csontépülés szabályozásában felnőtt korban. A csontnövekedéshez ösztrogénre van szükség, mind a nőkben, mind a férfiakban. Menopauzában az ösztrogénhiány szivacsos és kérgi csontvesztést vált ki.  A szivacsos csont erősen megnövekedett csontreszorpciója általános csontvesztéshez és a helyi architektúra leépüléséhez vezet a penetratív reszorpció és a mikrotörések miatt. A kérgi csontban az ösztrogén megvonás első válasza a fokozott endokortikális reszorpció. Később az intrakortikális porozitás is megnő. Mindez csökkent csonttömeghez, zavart felépítéshez és csökkent csontszilárdsághoz vezetnek. Sejszinten a csontban az ösztogén gátolja az oszteoklasztok (csontfaló sejtek) differenciálódását, ezáltal csökkenti a számukat egyben csökkenti az aktív remodelling (átépülő) egységek mennyiségét. Ezt a hatást valószínűleg néhány citokin közvetíti, az IL-1 és az IL-6. Az ösztrogén tehát szabályozza az IL-6 expresszióját a csontvelő sejtekben. Még bizonytalan, hogy az ösztrogén osteoblastokra gyakorolt hatása közvetlen-e, vagy a csontképződés és a reszorpció közötti kapcsolódás jelenségének következménye.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8865143/

Mit tehetünk csontozatunk épségének megőrzése, építése érdekében?

Primer prevenció:

  • fiatal korban genetikailag lehetséges csúcs- csonttömeg elérése
  • idősebb korban későbbi csontvesztés mértéknek csökkentése
  • megfelelő makro-, és mikrotápanyag, valamint vitamin bevitel ( energia, fehérje, kalcium, D-vitamin)
  • Megfelelő mértékű és minőségű fizikai aktivitás
  • káros életmódbeli tényezők kiiktatása: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, cukrozott üdítők, foszfátbevitel csökkentése

Secunder-tercier prevenció

  • időben történő felismerés
  • veszélyeztett egyének kiszűrése
  • időben megkezdett terápia, törésmegelőzés
  • beteg követése, és gondozása