Tükröm tükröm mondd meg…

Létezésünk meghatározó feladata az egyensúly megteremtése. Az öregedés, szervezetünk egyensúlyának hosszútávon fennálló felbomlása. Ez a folyamat nagyon komplex és sokrétű problémákat, hibákat okoz testünk működésében a sejtektől indulva, szervrendszereinkig. Az öregedést a legtöbben úgy fogják fel, mit egy bizonyos életkor után bekövetkező biztos pusztulást, romlást, hanyatlást. Sokat halljuk pl. „ 40 felett már így meg úgy…40 felett?!?  aztán meg 50, 60, és afelett már sajnos a tendencia az elmúlást várni.

Amit öregedésként értelmezünk, tapasztalunk, annak egyik fő tényezője az oxidatív stressz. Az stressz biológiai jelenség, az élet velejárója, ugyanakkor betegségek előidézője is lehet.

Az egyensúlyi állapot tartós felborulása kívül-belül öregít bennünket, méghozzá úgy, hogy nagymértékben igénybe veszi egészséges sejtjeink energiáit, emellett rombolja és pusztítja azokat→ Instabillá válunk.

A szabadgyökök a szervezetben normál élettani folyamatok során is létrejönnek. Nem csak negatív szereplők: segítenek a vírusok, baktériumok ellen, valamint a méregtelenítésben. Különböző stresszorok hatására azonban fokozottan keletkeznek: környezeti hatások, élelmiszerek, betegségek, mentális stressz. A reaktív oxigéngyökök oxigént tartalmaznak, ezek a leggyakoribbak. Az oxidatív károsodás számos betegség kialakulását befolyásolja→Oxidatív stressz→Az egyensúlyi állapot felbomlik a reaktív oxigén gyökök és az antioxidánsok között. Ez a sejtek fehérjék károsodásához vezet. Szervezetünk nem képes a megújulásra, egyre több hiba kerül a szövetek működésébe. Az öregedés nem más, mint az egyensúly felbomlása, amely egy szerteágazó hibaforrásokhoz vezet a „gépezet” számos pontján, egyik bajból okozva a másikat. Egy meghatározó következmény a krónikus gyulladások kialakulása ( cukorbetegség, ízületi gyulladások, szív-és érrendszeri betegségek). Kulcsfontosságú a táplálkozás, amit a mai társadalom elbagatelizál. Látszólag minden egészséges lett, az élelmiszer választék határtalan. De mégsem vagyunk jól.

Valami nem stimmel.

Hogyan érhetjük el?

Gyermekként minden kislány hercegnő akar lenni. A valódi hercegnők, (a mesékkel ellentétben) erősek, kitartóak, nem várnak megmentésre és nem ármánykodnak a látszat fenntartásával. Őket nem a fűző tartja össze.

A legtöbben ugyan azt akarják. Erről szól az összes szépségipar alkotta reklám, a közösségi média. A tükörbe nézünk de amit látunk nem mindig tetszik (aztán kimegy a tükörszelfi instára és meggyőznek a like-ok,hogy minden ok…) Amit belül érzünk azt pedig inkább hagyjuk… A külső fontos, de ne keverjük össze a látszattal! Aki nem csak a látszatra hajt, hanem építi magát, egyenes tartással tud a tükör elé állni. Amit lát, a valódi vissza tükröződése annak az egyensúlynak ami belül létezik! A változáshoz gyakran sokkal egyszerűbb dolgokra van szükség mint ahogy elképzeljük. Elsődleges cél legyen a stabilitás!

Szólj hozzá!